overlay

Kürtaj (Curettage)

Kürtaj ya da küretaj, istenilmeyen gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılma işlemidir. Bunun dışında anormal rahim kanamaları gibi başka bir çok nedenle de kürtaj yapılabilmektedir. Kürtaj genel anestezi altında yapılabileceği gibi lokal anestezi altında da yapılabilir. Kürtaj, ülkemizde yasalar gereği 10 haftanın altındaki gebeliklerde uygulanabilmektedir.

Ancak anomalili gebeliklerde kürtaj için hafta sınırlaması yoktur. Evli çiftlerde kürtaj işlemi için eş onamı gerekirken, 18 yaş üstü bekar kadınlarda ise kürtaj için bu şart aranmamaktadır. Kürtaj, yapıldığı haftaya göre değişebilse de ortalama 15-20 dk süren bir işlemdir.
Kürtajın en erken yapılma haftası 5. haftadır. Karından yapılan ultrasonda bu haftada gebelik kesesi görünmez ancak vaginal ultrason ile gebelik kesesi tespit edilebilirse kürtaj yapılabilir.

Kim kürtaj yapabilir?
Kürtaj kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılabilmektedir.

Gebelik nasıl tespit edilir?
Adet gecikmesi sonrasında yapılan ultrason ile gebelik tespit edilebilir. Daha erken dönemde ise kanda ve idrarda yapılan testler ile tanı konulabilir. Ancak idrar testlerinin yanlış sonuç verebileceği unutulmamalıdır. Kesin tanı kan ve/veya ultrasonla konulur. Ultrasonla kese göründükten sonra kan testine gerek yoktur.

Kürtaj en geç gebeliğin kaçıncı haftasında yapılabilir?
Kürtaj için ülkemizdeki yasal sınır 10 haftadır. 10 haftanın altındaki gebeliklerde kürtaj yapılmasına engel yoktur.

Kürtaj sonrası cinsel ilişki en erken ne zaman olmalıdır ?
Kürtaj yapılabilmesi için rahim ağzı, tenekulum denilen bir aletle tutulup çekildiği için kürtaj sonrası sadece rahim içinden değil, aynı zamanda rahim ağzında da az az leke şeklinde kanamalar olabilir. Kürtajda, rahim ağzının açık olmasından dolayı enfeksiyona da eğilim olabileceği ve rahim ağzının da tam iyileşmesi için cinsel ilişkiden 10 gün uzak kalınmasını ve reçete edilen ilaçların düzgün kullanılmasını öneriyoruz.

Adet söktürücü ilaçlar gebeliği sonlandırır mı ?
Adet söktürücü ilaçlar gebelik sonlandırmak için kullanılmaz. Varolan bebekte doğum defektlerine neden olabilir. Bu yüzden doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanımı özellikle hormon ilaçları kullanımı, son derece sakıncalıdır.

Doğum kontrol ilaçları gebeliği sonlandırır mı ?
Gebe kalmadan önce etkili olan bu ilaçlar, gebelik oluştuktan sonra kullanılamaz. Adet söktürücülerden farklı olarak gebe iken yanlışlıkla kullanımda doğum defetklerine neden olduğu gösterilememiştir. Ancak gebe iken kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.

Kürtaj nasıl yapılır?

Hasta öncelikle jinekolojik masaya alınır. Masa yükseklik ve bacak ayarlanması sonrası ultrason ile rahim ve gebelik kesesi yeniden değerlendirilir. Anestezik madde başlanmasından sonra ise spekulum adı verilen alet vajene yerleştirilir.
Bu sayede görünür hale rahim ağzı ve vajen, over pensi ile battikonlu steril spanç ile temizlenir. Bu sayede vajina ve servikste yani rahim ağzında bulunan mikroorganizmaların rahime geçişi engellenir. Tenekulum denilen alet yardımıyla rahim ağzı tutulur. Sonrasında hegar bujileri ile rahim ağzı genişletilir. Yeterli açıklık oluştuktan sonra, arkasında negatif basınçlı enjektörün takılı olduğu tek kullanımlık karmen kanülleri denilen farklı kalınlıktaki steril plastik borular ile rahim içi, ultrason eşliğinde vakumlanır/ aspire edilir. Yaklaşık 5-6 dakika süren ultrason eşliğinde yapılan kürtaj işlemi sonrası, kanama kontrolü yapılır. Kanama kontrolü sonrası tekrar battikon ile rahim ağzı temizlenir ve işleme son verilir. Kürtaj işlemi sonrası 2 saat kadar hasta takip edilir. Kürtaj işlemi sonrası 10 gün cinsel ilişki yasaklanır. Kürtaj sonrası uygun antibiyoterapi ve ağrı kesici ilaçlarla birlikte önerilerde bulunulan hasta 10 gün sonra kontrol edilmek üzere taburcu edilir.

Vakumlu kürtaj nedir?
Tek kullanımlık steril karmen kanülleri arkasına takılan ve negatif basınç oluşturulan enjektör ile yapılan kürtajdır. Kanüller yani rahim içini temizlediğimiz küçük borular tek kullanımlıktır, sterildir ve plastiktir. Kürtaj önceki zamanlarda metal aletlerle yapıldığı için enfeksiyon ve rahimde yapışıklık( Asherman sendromu) ya da delinme (perforasyon) riski daha yüksek iken, bu kanüller ile bu riskler yok denecek kadar azdır.

Vakumlu kürtaj süresi ne kadardır?
Aslında kürtaj işleminin kendisi 5-6 dakika sürmesine karşın, hastaya pozisyon verilmesi, anestezi hazırlığı, anestezinin başlaması, aletlerin takılması, vajen ve rahim ağzının temizlenmesi, rahim ağzının genişletilmesi, işlem sonrası tekrar vajen ve serviks temizliği yapılması, kanama kontrolü yapılması ve hasta uyandırılması ile hastanın kendine gelmesi düşünüldüğünde, kürtaj hazırlığıyla birlikte 15-20 dakika süren bir işlemdir.

Kürtaj öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
Ek hastalık durumu yoksa 6 saat aç ve susuz kalmak kürtaj için yeterlidir. Ek hastalık varsa hastalığın durumuna göre, ilgili bölüme danışıp, kürtaj için engel olup olmadığı netleştirilmelidir.

Kanama bozukluğu olan hastalarda ise kürtaj öncesi neden ayrıntılı olarak araştırılmalı, trombosit sayı ve fonksiyonları incelenmeli, aspirin ya da clexan gibi kanamayı artırıcı ilaçlar kullanıp kullanmadığı sorgulanmalı, kullanıyorsa neden kullandığı öğrenilmeli dikkatli bir yol izlenmelidir.

Kürtaj sonrası süreç nasıldır?

Kürtajdan sonra, hafif ağrı ve lekelenme şeklinde kanama normaldir. Kürtaj sonrası ağrı ve kanama olmaması da normaldir. Anormal olan iki durum; adet kanamasının en yoğun günü gibi olan ya da daha yoğun kanamalar ile çok şiddetli, dayanılmaz karın ağrısıdır. Bunlar dışında yine kürtaj sonrası 38 derece üzerinde ateş olması ya da işlem öncesinde olmayan ciddi tansiyon düşüklüğü baş dönmesi gibi kendisini kötü hissettiren en küçük her durumda, hasta, beklemeden yeniden doktoru ile iletişime geçmeli ve durumu doktoru ile paylaşmalıdır.

Kürtaj sonrası araç kullanımı nasıl olmalıdır?
Kürtaj sonrası anestezi alınmasından dolayı 2 saat araç kullanılmaması önerilmektedir.

Kürtaj sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Kürtajdan 1 saat sonra, hastanın mide bulantısı yoksa önce su ve sıvı gıdalar ile beslenmeye başlanır, tolere edilmesi durumunda hasta normal katı gıdaya geçebilir.

18 Yaşın üzerindeki bekar gebelerde kürtaj için partner/nişanlı/sözlü onamı gerekli midir?
Gerekli değildir. 18 yaşını geçmiş, gebeliği 10 haftadan küçük bekar gebelerde, kürtaj için, sadece kendi imzaları yeterlidir.

Evli olup eşimin haberi olmadan kürtaj yaptırabilir miyim?
Kürtajda, evlilik durumunda eş onamı aranmaktadır. Eş onamı olmadan kürtaj, kanunen yapılamamaktadır.

Kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılmalıdır?
Kadın kan grubunun negatif, erkek kan grubunun pozitif olması durumunda kürtajdan sonra 72 saat içinde kas içine uygulanmalıdır.

Kürtaj ücreti ne kadardır?
Kürtaj için sabit bir ücret yoktur. Gebelik haftası, hastanın ek hastalıkları, anestezi şekli, doktorun tecrübesi ve kürtajın yapıldığı merkez kürtaj ücretini etkilemektedir.